Rampa auto, alei de acces si trepte exterioare sunt zone care trebuie protejate in timpul iernii. Datorita caderilor de zapada aceste zone devin uneori impracticabile. Mai mult, pot duce la accidentari sau pagube materiale!
Solutia eficienta si usor de utilizat este instalarea sistemelor de degivrare rampa auto, alei, trepte exterioare dar a altor zone exterioare.
Dimensionarea sistemului de degivrare pentru zone exterioare
Pentru degivrarea zonelor exterioare este necesara stabilirea corecta a necesarului de putere per m². Nivelul de putere instalata depinde de conditiile climatice ale zonei, cum ar fi temperatura minima, intensitatea caderilor de zapada si viteza vantului. In acest sens, echipa Helix sau un partener autorizat Helix va poate oferi consultanta in stabilirea puterii optime necesare pentru degivrare.
Consumul de energie al sistemului de degivrare poate fi redus daca sub instalatie exista un strat de izolatie termica astfel incat caldura degajata de cablurile incalzitoare sa nu se „piarda” spre sol.
In general, in Romania o putere de 250W/m² este suficienta in conditiile in care sub sistemul de degivrare este instalat un strat de izolatie termica din polistiren extrudat cu grosimea de 3-5 cm iar grosimea stratului de beton nu depaseste 10 cm.
Instalarea sistemului de degivrare
Grosimea minima recomandata a stratului de beton turnat peste cablurile incalzitoare este de 5 cm. Este indicat sa nu se instaleze cablurile de incalzire in rosturile de dilatare.
Sistemul de degivrare rampa auto poate fi instalat pe toata suprafata acesteia sau partial pe zona cailor de rulare a pneurilor. In functie de situatia proiectului se poate stabili varianta optima.
Pentru degivrarea treptelor exterioare echipa Helix va recomanda instalarea cablurilor de incalzire pe toata suprafata treptelor intr-o sapa cu grosimea de 3 cm. Deoarece contratreptele nu se degivreaza, va trebui ca trecerea de cablu incalzitor sa fie pozitionata cat mai aproape de marginea treptei (aprox. 4 cm).
Pentru alei de acces in cladiri se respecta aceleasi reguli in dimensionarea sistemului de degivrare. In acest caz, cablurile care protejeaza la inghet alei pot fi instalate atat in beton cat si intr-un strat de nisip sau in stratul de adeziv sub placi ceramice etc.
Specialisti Helix va pot oferi rapid o solutie personalizata. Pentru aceasta trebuie sa ne oferiti cateva informatii despre zona pe care doriti sa o degivrati. Informatiile necesare echipei Helix sunt: locatia proiectului, dimensiunile zonei, nivelul de izolatie termica, finisajul suprafetelor.
Control exact al sistemului de degivrare
De asemenea, este important sa alegeti si un termostat pentru controlul sistemului de degivrare. Pentru a activa sistemul de degivrare acest termostat va detecta atat nivelul de umiditate si/sau temperatura exterioara. Luati in calcul faptul ca exista situatii in care temperatura exterioara este scazuta dar nu exista umiditatea care sa duca la formarea poleiului sau a ghetii.
Fie ca alegeti un termostat simplu pentru controlul aplicatiei de degivrare sau veti opta pentru un termostat inteligent ce masoara atat temperatura cat si umiditatea veti beneficia de o sistem automatizat care va ofera siguranta sporita in timpul iernii.
Termostatul sistemului de degivrare rampa auto lucreaza impreuna cu un senzor de temperatura si umiditatea instalat in stratul de beton pentru a face masuratorile exact pe zona pe care o doriti degivrata.
La realizarea sistemului de degivrare rampa auto, alei si trepte va recomandam:
- cabluri incalzitoare monofilare VC20
- cabluri incalzitoare bifilare VCD17 sau VCD25
- cabluri incalzitoare TuffTec cu puterea de 30W/m
- covorase incalzitoare SnowTec® cu puterea de 300 W/m²
- covorase incalzitoare SnowTec®Tuff cu puterea de 400 W/m²
- regulatoarele inteligente ETN, DTR, ETR2 sau ETO2 si senzori specifici